Vanaf 2 augustus 2022 wordt de wetteling regeling aangepast voor het ouderschapsverlof. Dit houdt in dat ouders betaald ouderschapsverlof op kunnen nemen voor twee maanden. Dit zijn 9 weken betaald verlof die bovenop de 16 weken zwangerschapsverlof voor de moeder komen en bovenop de 6 weken geboorteverlof voor de partner. In dit artikel zoomen we in op de wijziging en wat het voor werknemers en werkgevers betekent.
Ouders hebben recht op 9 weken betaald verlof bovenop het zwangerschaps- en geboorteverlof vanaf 2 augustus 2022.
Oude vs nieuwe situatie
Welke soorten verlof zijn er ook alweer?
Omtrent de zwangerschap en de adoptie van een kind zijn er verschillende soorten verlof. Aangezien veel termen door elkaar worden gebruikt, zetten we ze hieronder op een rijtje.
- Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling (moeder)
- Bevallingsverlof: minimaal 10 weken (moeder)
- Geboorteverlof, ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd: 1 week (partner)
- Aanvullend geboorteverlof: maximaal 5 weken (partner) in dit artikel lees je er meer over
- Adoptie- en pleegzorgverlof: 6 weken (beide ouders)
- Ouderschapsverlof: totaal maximaal 26 weken (beide ouders)
Wat is ouderschapsverlof?
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Ouders kunnen deze uren inzetten om minder te werken, zodat ze meer bij hun kind(eren) kunnen zijn. Ze behouden hierbij wel hun contracturen en na het verlof kunnen ze weer hun oorspronkelijk aantal uren werken.
Wat verandert er?
Vanaf 2 augustus 2022 wordt een deel van het ouderschapsverlof doorbetaald. Van deze 26 weken worden dan maximaal 9 werkweken betaald, ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon. Dit moet worden opgenomen binnen het 1e jaar na de geboorte van het kind of binnen 1 jaar na opname in het gezin als het om een adoptie- of pleegkind gaat.
Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?
Voor iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft en een kind dat nog geen 8 jaar is. Het gaat dan om een geboren kind, adoptiekind of erkend kind. Maar ook voor een pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind indien deze op hetzelfde adres is ingeschreven.
Hoe bereken je het ouderschapsverlof?
Het ouderschapsverlof duurt maximaal 26 keer je wekelijkse uren. Werk je 40 uur in de week? Dan heb je recht op 40 x 26 = 1040 verlofuren.
Wie betaalt het ouderschapsverlof en hoe hoog is het?
Het ouderschapsverlof wordt door het UWV betaald met een maximum van 70% van het maximum dagloon. Per 1 juli is het maximum dagloon 232,90 euro.
Wat als werknemer in of uit dienst gaat tijdens het ouderschapsverlof?
De werknemer heeft recht op zijn betaald ouderschapsverlof en mag het aantal verlofweken meenemen naar zijn nieuwe werkgever.
Ouderschapsverlof aanvragen
Vraag tenminste twee maanden van te voren ouderschapsverlof aan bij de werkgever. Dit moet schriftelijk. De werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren, behalve de verdeling van de werkuren. In het verzoek geef je je voorkeur door. Beschrijft hoe en wanneer je het wilt opnemen. Je kunt de voorbeeldbrief van Repay HRM gebruiken en aanpassen waar nodig.
Ben je bevallen vóór 2 augustus 2022?
Ook als je kind voor 2 augustus is geboren, heb je recht op betaald ouderschapsverlof. Om hiervoor in aanmerking te komen geldt het volgende:
- Het kind is nog geen 1 jaar oud.
- Ouders moeten in loondienst zijn.
- Je hebt nog niet al het ouderschapsverlof opgenomen.
In het kort
Beide ouders hebben recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Dit moet binnen het eerste
levensjaar van het kind opgenomen worden.
Het ouderschapsverlof wordt door het UWV betaald en bedraagt 70% van het maximum dagloon. Is het kind voor 2 augustus geboren en nog geen 1 jaar oud? Dan heb je ook recht op betaald ouderschapsverlof.