Het handhavingsmoratorium houdt concreet in dat de Belastingdienst in beginsel niet repressief handhaaft. Dit betekent dat er geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen, eventueel met een boete, aan de opdrachtgevers worden opgelegd als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid verwijst naar de situatie waarin iemand een opdracht aanneemt als zelfstandige, maar er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.
De Belastingdienst past de handhaving aan in drie zogenoemde tranches:
Tranche 2023: ‘Versterken en verbeteren van de handhaving’
Tranche 2024: ‘Op weg naar opheffing van het handhavingsmoratorium
Tranche 2025: ‘Handhaven zonder handhavingsmoratorium’ – dit betekent dat er vanaf dat jaar weer actief gehandhaafd zal worden, zonder het moratorium.”
Het handhavingsmoratorium is bedoeld om de handhaving van arbeidsrelaties voor de loonheffingen te versoepelen en te verduidelijken.
Toekomstperspectief
Het kabinet heeft de ambitie om het handhavingsmoratorium uiterlijk op 1 januari 2025 volledig op te heffen. Dit betekent dat er meer aandacht zal zijn voor handhaving en naleving van de regels omtrent arbeidsrelaties.
Als ondernemer kan jij je voorbereiden op de opheffing van handhavingsmoratorium. Hier zijn enkele stappen die jij kan nemen:
1. Evalueer bestaande arbeidsrelaties: Bekijk de huidige arbeidsrelaties met ZZP’ers en beoordeeld of deze voldoen aan de regels van de wet DBA.
2. Zelfstandigenverklaring: De overheid werkt aan nieuwe zelfstandigenverklaring die duidelijkheid moet bieden voor de aard van de arbeidsrelatie. Houd deze ontwikkeling in de gaten.
3. Risicoanalyse: Identificeer risico’s in bestaande arbeidsrelaties. Zijn er situaties waarin schijnzelfstandigheid kan optreden? Pas zo nodig de werkwijze aan.
4. Overleg met ZZP’ers: Communiceer met zelfstandigen over de veranderingen en de mogelijke gevolgen. Bespreek eventuele aanpassingen in de samenwerking.
5. Raadpleeg experts: Schakel juridisch en fiscaal advies in om te begrijpen hoe de opheffing van het moratorium specifiek jouw bedrijf beïnvloedt.
Wat heeft het handhavingsmoratorium voor invloed op jouw bedrijf?
Het handhavingsmoratorium is een complex onderwerp met juridische en fiscale implicaties. Het is belangrijk voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en zzp’ers om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en de regels rondom arbeidsrelaties goed te begrijpen. Je kan altijd contact met ons op nemen om te spreken met een van onze adviseurs.